Information

Vi vet idag att vår hälsa påverkas av en mängd olika faktorer, där både miljö och genetiskt arv spelar en avgörande roll. Samtidigt har vi själva stor möjlighet att påverka vår hälsa genom dagliga val – vad vi äter, hur vi sover, hur mycket vi rör på oss, och vår konsumtion av alkohol och tobak. För att må bra behöver både den fysiska och psykiska hälsan vara i balans, och en hälsokontroll kan ge värdefulla insikter om din nuvarande hälsostatus och hur du kan förbättra den. 

Beauty Impact, i samarbete med Welabs, erbjuder en lösning för dig som vill ta kontroll över din hälsa. Werlab är ett ledande företag inom medicinska tester i Sverige, och specialiserar sig på att utföra och analysera blodprover samt andra tester. Genom deras plattform kan du enkelt beställa hälsokontroller, ta prover själv och skicka det för analys. Du får sedan omfattande resultat digitalt tillsammans med rekommendationer baserade på dina värden.

Som en del av vårt samarbete kan patienter som beställer hälsokontroller via Werlabs Välja att komma till Beauty Impact för att ta sina blodprov. Vi tar då hand om provtagningen och skickar det vidare för analys hos Welabs. Detta ger en smidig och trygg upplevelse där du får experthjälp både vid provtagningen och med analysen av dina hälsoresultat.  

Welabs erbjuder en rad olika tester, från grundläggande hälsokontroller till mer avancerade tester inom områden som hormonbalans, fertilitet, och sköldkörtelfunktion. Dessa tester är inte skattefinansierade, vilket innebär att högkostnadsskyddet inte gäller. Du bokar och betalar direkt via Werlabs, vilket gör processen smidigt och enkelt för dig. 

Oavsett om du är privat person eller förtag, är du varmt välkommen att utnyttja dessa tjänster för att få en bättre förståelse för din hälsa och möjligheterna att förbättra den. På Beauty Impact strävar vi efter att kombinera skönhetsvård med ett helhetsperspektiv på hälsa – för att du ska kunna känna dig som ditt bästa jag, både inifrån och ut. 

Rekommendationer och riktlinjer:

Allmänna rekommendationer:

  1. Tid för fasta: Oftast rekommenderas att vara fastande i 8-12 timmar innan blodprovet. Det innebär att du inte får äta någon mat, och i vissa fall inte dricka något annat än vatten.
  2. Vatten: Vatten är oftast tillåtet att dricka under fastan, och i vissa fall rekommenderas det för att undvika uttorkning och underlätta själva blodprovstagningen.
  3. Undvik drycker med kalorier: Du bör inte dricka kaffe, te, juice eller annan dryck som innehåller socker, mjölk eller andra tillsatser under fastan, då detta kan påverka resultaten.
  4. Mediciner: Det är viktigt att följa instruktioner från din läkare angående medicinering. Vissa läkemedel kan påverka blodprovsresultaten, och det kan vara nödvändigt att at dem med vatten även under fasta.
  5. Specifika tester som kräver fasta:
  • Blodsocker- och glukostester (t.ex. vid misstanke om diabetes).
  • Lipidprofil (kolesterol- och triglyceridnivåer).
  • Vissa hormonprov, som t.ex. för att mäta insulin.
 
Regelverk och riktlinjer: 
Reglarna för fasta inför blodprov styrs oftast av medicinska riktlinjer från vårdgivare och laboratorier och vårdinrättningar standardiserade rekommendationer från internationella och nationella hälsomyndigheter, som exempelvis:
  1. Vårdhandboken– som är en svensk kunskapsbas som beskriver rutiner för vårdpersonal, inklusive blodprovstagning och förberedelser inför provtagning.
  2. Internationella rekommendationer– från organisationer som World Health Organization (WHO) och liknande som ofta ligger till grund för nationella regelverk och riktlinjer.
 
Varför fasta?
Fasta är nödvändigt för vissa tester eftersom mat och dryck kan påverka blodets innehåll av socker, lipider (fetter) och andra ämnen. Till exempel kan ett nyligen intaget måltid höja nivåerna av glukos och triglycerider i blodet, vilket kan leda till felaktiga resultat. 

Det är alltid bäst att konsultera den vårdgivare som utför blodprovet för specifika instruktioner, eftersom kraven kan variera beroende på typen av test.